Turnen heren

De turnsport is één van de weinige sporten waar je alle motorische aspecten in kwijt kunt. Daaronder vallen coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht. Samengevat als CLUSK. Veel mensen zetten de K van kracht vooraan. Hierbij maken ze al een grote fout, kinderen tot 12 jaar hebben weinig tot niets aan krachttraining. Dit komt omdat deze kinderen al bezig zijn met het ontwikkelen van spierkracht, hier hoef je dus niet voor te trainen. Wel zal er gericht getraind worden bij deze leeftijd op coördinatie en lenigheid.

 

Vooral de coördinatie is moeilijk in de turnsport. Schroeven in de lucht komt aan op een zeer goede coördinatie. Het maken van een salto uit de rekstok daarvoor heb je de perfecte timing nodig, want wanneer laat ik de stok los. Als ik hem te vroeg los laat, dan lig ik met mijn snufferd op de grond, laat ik hem te laat los dan….. dus de timing is zeer belangrijk. Ook het aspect evenwicht word vaak vergeten bij de heren. Men krijgt bij het woord evenwicht altijd het idee van een evenwichtsbalk. Het toestel paardvoltige is ook een evenwichttoestel, kom je met je schouders iets te ver van het paard dan zul je er af vallen.  

Voor de heren zijn er 6 toestellen waarin ze kunnen uitblinken dat zijn:Vloer, Sprong, Brug, Rek, Paardvoltige en Ringen. Op ieder toestel kun je weer verschillende elementen turnen maar er is 1 element die op ieder toestel terug komt en dat is de handstand.

 

Niveau: in totaal zijn er 15 niveau's bij het Heren Turnen. Niveau 15 is voor de beginners en niveau 1 is voor de toppers zoals Epke Zonderland. De trainer/trainster bepaalt welk niveau de turner gaat doen. Ook zal hij/zij de turners opgeven voor de wedstrijden.

 

Er zijn verschillende soorten wedstrijden voor de jongens:

  1. Gym4fun wedstrijd in de regio Noordoost-Friesland.

  2. Niveau 15-11 hebben twee wedstrijden in de regio Friesland. Met kans op doorstroommogelijkheden naar de districtsfinale (Friesland, Groningen en Drenthe).

  3. Niveau 10-6 hebben drie wedstrijden in de regio Noord Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe). Met kans op doorstroommogelijkheden naar de Noordoost Nederlandse Kampioenschappen (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland)

  4. Voor de jongens die turnen in de 4e divisie. Dit hangt af van de leeftijd en het niveau van de turner. Er zijn doorstroommogelijkheden naar de Nederlandse Kampioenschappen.

© 2019 Gymnastiek Vereniging Veenwouden - website by MK

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now